Dyrehistorien

 

Hvad man dog hører!

Indsendt af: Kåre Jensen

Somme tider får jeg de sjoveste zoo-oplevelser takket være dyrene på min egen side af hegnet. Særligt forældrene af min egen art er kilde til talrige undertrykte grin - særligt når de højlydt og ugenert "kloger" sig overfor deres venner eller børn om hvilke dyr, der bor i anlægget. Jeg må ind imellem styre mig for ikke lige at tage dem blidt i armen og trække dem de 2,5 meter hen til skiltet, hvor de kunne have læst fakta.

Hanløve København
Løvfrø
I København Zoo oplevede jeg en dejlig sommerdag en mor, som brokkede sig højlydt til sin familie over, at geparden slet ikke havde plads nok at løbe på i sit anlæg. Et par meter fra hende kunne man på skiltet læse at dyret hun omtalte var en amur leopard - og altså ikke nogen gepard. Amur leoparden er en notorisk klatrer og foretrækker en voliere med træer at klatre i frem for en flad mark.

Svømmeundervisning til flodheste


Er skaberaktapiren i virkeligheden en panda? Er okapien blot en syg zebra? Er en fugl som er stor og grå/sort altid en struds? Og omvendt, er alle fugle, som er lidt farverige, bare papegøjer? Er alt med gevir automatisk en hjort? Den slags spørgsmål og betragtninger hører man faktisk fra tid til anden på min side af hegnet. Flere pragtfulde bidder:

Hørt i Welsh Mountain Zoo, Wales:
Datteren spurgte "Mor, hvorfor har flamingoerne kun et ben?"
Moderen svarede "Det er fordi, de har skåret det andet af, så fuglene ikke kan flyve væk".

Hørt i et elefanthus med en afrikansk og en asiatisk elefant:
Barn: "Hvorfor har den ene større ører end den anden?".
Forældre: "Den ene er en han, den anden er en hun".

Rød ibis København
Leopardsæl
Hørt i Jersey Zoo ved et anlæg, hvor odderne har adgang til bjørnenes anlæg. En familie står og ser på odderne i bjørneanlægget:
Børn: "Se mor, oddere!"
Moderen kigger på den første halvdel af skiltet og forklarer så sine børn, at det ikke er oddere, de kigger på, men meget små bjørne.

Hørt i Orana Wildlife Park, New Zealand:
Et par står og kigger på et par hvide næsehorn i et anlæg afgrænset af en bred vandgrav til at svømme i. Den ene spørger: "Er det næsehorn?". Den anden svarer: "Nej, det er flodheste". Den første siger så, meget forbavset: "Men jeg troede at flodheste ikke kunne svømme?".

Den kirurgiske kiwi


En dyrepasser fra New Zealand, som er ansvarlig for en flok kiwier, fortalte mig:

Baktrisk kamel København
Træspidsmus
"De spørgsmål jeg får, varierer lige fra de småskøre spørgsmål som f. eks 'Hvorfor er der mørkt derinde?' (kiwier er natdyr) eller 'Kan de flyve?' til de totalt syrede spørgsmål. De bedste er dem er her: 'Er de i familie med bjørne?', 'Kan de bruge deres næb som en snorkel?', 'Har de kun tre ben?', 'Skal de fodres for at holdes i live?', 'Er de uddøde?' (mens de går rundt lige for næsen af folk), og min personlige favorit: 'Skal de opereres for at få deres æg ud, når det skal lægges?' Jeg var lige ved at svare: 'Ja, i hver generation fødes der en kiwi med kirurgiske evner, som rejser rundt på hele New Zealand og opererer æggene ud på alle de drægtige kiwier'."

Kamelen med hudlidelse


Og så lige et sidste grin på falderebet. En dyreaktivist i Australien forsøgte at sagsøge den lokale zoo, fordi kamelens hudsygdom ikke blev behandlet. Denne hudsygdom viste sig bare at være kamelens årlige fældning efter vinteren.

Måske formidling …


Grine og gøre nar kan man jo altid, eller man kan læne sig hånligt tilbage og le af folks uvidenhed. Måske skyder nogle forældre lidt for hurtigt fra hoften, når de forsøger at indpode zoologisk viden i deres små poders hoveder, ja, måske. Men de mange sjove bemærkninger kunne måske også inspirere en og anden zoo til at svinge sig op på hesten og skabe formidlingsmæssige oplevelser, som zoogæsterne vil give deres højre arm for at få med… tjah, hvem ved?


Nyt & Noter

Vælg sprog
Dansk  Norsk - bokmål  Svensk  English
De nyeste historier

Gik du glip af en historie eller to, kan du finde alle tidligere historier her.

« Se komplet liste

Kåre Jensen - Zoos.dk
Kåre Jensen

Kåre Jensen skriver på NordicZoos. Kåre er ung og en meget entusiastisk zoofan, der styrer direkte mod et liv i den internationale zoo-verden.

Han har besøgt et hav af zooer i hele Europa, og har en viden om zooer og dyr, der er de færreste almindelige zoogængere beskåret.

zoos.dk