Dyrehistorien

 

Magi, myter og mishmi takin

Indsendt af: Skærup Zoo

Foto: Skærup Zoo

Takin Skærup Zoo
I det 15. århundrede kom en præst til landet, som var kendt for sine mirakler. Præsten blev fulgt af en stor menneskemængde, som ønskede at være vidner til hans mirakler. Præsten ville dog først have stillet sin sult, og krævede en ged og en okse til frokost. Han spiste rub og stub bortset fra dyrenes knogler.

Efter måltidet tog han gedens kranium og satte det sammen med oksens knogler. Med et fingerknips blev dyret, til alles store benovelse, levende og gik op på bjergskråningen for at græsse…
sådan siger dette sagn fra Bhutan i hvert fald.

Faktisk er takinen i dag Bhutans nationaldyr og har stor tilknytning til landets religion og historie. Og det er ganske vist, at de tilbageværende takiner i naturen kan ses græsse på det østlige Himalayas bjergskråninger den dag i dag. Men helt til Bhutan behøver du ikke at tage. Siden januar 2007 har to af de sjældne takiner nemlig boet lidt syd for Vejle Fjord - nemlig i Skærup Zoo, det eneste sted i Danmark, hvor disse særprægede dyr kan opleves.

Takin Skærup Zoo
Når man ser takinerne kan man sagtens nikke genkendende til sagnet. De ligner mest af alt en sammenblanding af en ged, en antilope og en okse, men er faktisk mest i familie med moskusoksen, som kendes fra Grønland.

"Vi er meget stolte over, som de eneste i Danmark at kunne fremvise disse meget specielle dyr", siger Jens Jørgen Schou fra Skærup Zoo. "Der er lykkedes os at få de to dyr til Danmark gennem vores samarbejde med andre Zoologiske haver i Europa".

Takin Skærup Zoo
Takinerne snyder ved første øjekast med deres kluntede udseende.

"Takiner er faktisk meget adrætte, og det er ikke unormalt at de står i fuld længde med forbenene op af hegnet for at få deres medfødte nysgerrighed stillet", fortæller Jens Jørgen Schou.


Nyt & Noter

Vælg sprog
Dansk  Norsk - bokmål  Svensk  English
De nyeste historier

Gik du glip af en historie eller to, kan du finde alle tidligere historier her.

« Se komplet liste

Kåre Jensen - Zoos.dk
Kåre Jensen

Kåre Jensen skriver på NordicZoos. Kåre er ung og en meget entusiastisk zoofan, der styrer direkte mod et liv i den internationale zoo-verden.

Han har besøgt et hav af zooer i hele Europa, og har en viden om zooer og dyr, der er de færreste almindelige zoogængere beskåret.

zoos.dk