Dyrehistorien

 

Turen går til Moskva Zoopark

Indsendt af: Niels J. L. Iversen

Niels er medlem af De berejstes Klub og har rejst verden tynd for at gå i zoo - hvor som helst og når som helst og har også selv taget artiklens fotos.

Moskva 1
Moskva Zoo (eller "Zoopark", som det hedder på de kanter) blev stiftet helt tilbage i 1864 af et veldædigt selskab, stiftet specielt til formålet. I 1919 blev stedet som man kunne forvente det nationaliseret, men det betød ikke noget afbræk i aktiviteterne. Tværtimod blev det oprindelige område 1926 udvidet med nabogrunden - omend det tog nogle år, inden man fik bygget en bro over den travle gennemfartsvej, der skiller de to dele af haven. Men taler stadig om det 'gamle territorium' og det 'nye territorium'.

Det er helt åbenbart en byzoo med de dertil hørende pladsproblemer, men til gengæld er adgangsforholdene udmærkede. Der ligger to metrostationer lige udenfor indgangen. Når man køber sin billet, kan man samtidig købe en engelsksproget guide, hvilket kan anbefales personer uden solide russiskkundskaber. Alle skilte i haven er på russisk (dog med latinske dyrenavne). For personer, der i et eller andet omfang kan russisk, findes der et utal af guider til specielle dyregrupper.

Når man er kommet indenfor, ser man foran sig en sø, og bag den ses et delfinarium og til højre for dette det kæmpestore elefanthus. Misforstå mig, ikke. Jeg under skam de tre indiske tykhuder deres fine bolig, men der er sådan noget som "oplevelsestæthed", der risikerer at gå tabt i disse tider, hvor nogle få dyrearter optager stadigt mere plads. I dette hus savner jeg simpelthen noget liv i alle de tomme hjørner!

I nabohuset er - et udmærket fuglehus med to fløje - er "oplevelsestætheden" derimod ikke noget problem, og helt generelt har man mange fine indendørs attraktioner, hvilket af klimatiske grunde er særdeles fornuftigt. Der er for eksempel et delfinarium med både hvidhvaler og øresvin. I den nye afdeling er det især abehuset - med bl.a. gorillaer og orangutanger (men ingen chimpanser) - der fortjener at blive nævnt. Der er er også en mindre nattezoo i den gamle afdeling.

Moskva 2
Det kan ikke undre, at man har en god repræsentation af nordlige dyrearter. Således er det en af de relativt få zooer, hvor man kan se hvalrosser, og der er naturligvis også moskusokser, ulve etc.. Isbjørnene kan man se svømme under vandet gennem en stor rude, ligesom i Ålborg. Blandt dyrearterne fra de varme lande kan nævnes en samling indiske løver. Men herudover kan man i vintersæsonen besøge savannedyrene i en cirkulær bygning: giraffer, sabelantiloper, zebraer mm.

I følge marshrutten har man 6000 individer af 1000 arter, hvilket placerer den blandt de helt store zooer i verden. I det hele taget er det en pæn og veludrustet zoo uden nogen rigtigt grimme steder, hvilket ikke mindst kan tilskrives Moskvas entreprenante borgmester Lushkov, der fik skaffet penge til en gennemgribende renovering i halvfemserne, efter den vanskelige periode efter 1991, hvor de statslige tilskud med ét faldt væk ved sovjetstatens sammenbrud. Absolut et besøg værd, - dog ikke på mandage, hvor man har 'sanitaryj denj' (lukkedag).

Afslutningsvis vil jeg nævne en betydeligt mindre kendt institution, nemlig Moskvas prægtige nye palæontologiske museum, der ligger nogle hundrede meter nord for metrostationen Teplyj Stan i byens allersydligste udkant. Det er simpelthen i verdensklasse! Derimod virker det ærværdige Naturhistoriske Museum inde i centrum totalt nedslidt - men besøg det endelig, for stedet har tydeligvis brug for hver en rubel man kan skrabe sammen.


Nyt & Noter

Vælg sprog
Dansk  Norsk - bokmål  Svensk  English
De nyeste historier

Gik du glip af en historie eller to, kan du finde alle tidligere historier her.

« Se komplet liste

Kåre Jensen - Zoos.dk
Kåre Jensen

Kåre Jensen skriver på NordicZoos. Kåre er ung og en meget entusiastisk zoofan, der styrer direkte mod et liv i den internationale zoo-verden.

Han har besøgt et hav af zooer i hele Europa, og har en viden om zooer og dyr, der er de færreste almindelige zoogængere beskåret.

zoos.dk