Dyrehistorien

 

Træskonæb verdenspremiere

Indsendt af: Frederik Schütt, NordicZoos, foto: Davinia Bruggeman

En af verdens mest forunderlige fugle, træskonæbbet (Balaeniceps rex), er for første gang nogen sinde, siden den blev opdaget i 1850, avlet i fangenskab. Det skete i den belgiske zoo, Parc Paradisio lørdag den 19. juli 2008.

træskonæb 5 dage gammel
Davinia Bruggeman fra NordicZoos hollandske søster-website, zoosite.nl, var på pletten blot en time efter, at det andet æg klækkede fem dage efter det første. Hun fortæller:
- Vi fik lov at kigge ind i "børneværelset". Det var et rent tilfælde. Vi besøgte parken for at se "Abu", den førstefødte. Han er en ivrig lille kylling, der ikke sidder stille et sekund. Det var en spændende og sjov oplevelse at være så tæt på.

Æggene har ligget i rugemaskine og kyllingerne vil blive håndfodret. Parken vil ikke tage nogen chancer, da sidste års æg desværre blev mast. Træskonæb-parret er dog allerede ved at forberede reden til endnu et kuld. Hvis det kommer, får de lov at klække på naturlig vis.

træskonæb æggeskaller
Den første kylling, en sund og velskabt én på 116 gram, klækkede efter 42 dage. Den har fået navnet "Abu" efter dens arabiske artsnavn "Abu Marqub", som betyder "Skoens fader". Dens næb svarer nemlig nogenlunde i både form og størrelse til en gennemsnitlig træsko - som også dens danske navn jo mere end kraftigt antyder. De 116 gram vidner om dens fremtid som medlem af en af de helt store fuglearter. Den bliver op til 1,4 meter høj og har et vingefang på omkring 2,5 meter.

Parc Paradisio har siden 2003 gjort sig store anstrengelser for at dette skulle lykkes. Et kombineret indendørs/udendørs anlæg er blevet bygget, for at rekonstruere dens naturlige levested så præcist som muligt. Træskonæbbet lever naturligt i de store papyrus-sumpe i den øvre del af Nilen, hvor den lever af lungefisk, slanger og små krokodiller, som den fanger med sit enorme næb.

I Parc Paradisio håber man på, at den viden, de nu kan erhverve sig om fuglen og dens ynglevaner, kan bruges til dels at få opbygget en overlevelsesdygtig bestand i zoo-verdenen og dels at hjælpe med at beskytte den på dens naturlige levesteder.

Se eventuelt også pressemeddelelse (fransk), pressemeddelelse (hollandsk) eller læs mere om træskonæbbet på Wikipedia (dansk).


Nyt & Noter

Vælg sprog
Dansk  Norsk - bokmål  Svensk  English
De nyeste historier

Gik du glip af en historie eller to, kan du finde alle tidligere historier her.

« Se komplet liste

Kåre Jensen - Zoos.dk
Kåre Jensen

Kåre Jensen skriver på NordicZoos. Kåre er ung og en meget entusiastisk zoofan, der styrer direkte mod et liv i den internationale zoo-verden.

Han har besøgt et hav af zooer i hele Europa, og har en viden om zooer og dyr, der er de færreste almindelige zoogængere beskåret.

zoos.dk